YUKARI
Image Alt

Üniversite Eğitimi

Yurtdışında Üniversite Eğitimi

Yurtdışında Üniversite Okumak Artık Bir Hayal Değil!

Yurtdışında üniversite okumak pek çok gencin hayali olmaya devam ediyor. Her geçen gün artan bir ivmeyle, binlerce öğrenci yurtdışında üniversite okuyabilmek için çeşitli arayışlar içerisine giriyor.

Student Travel Education Bureau (STEB) uzun yıllardır yaptığı danışmanlık ile öğrencilerin hayallerinin gerçeğe dönüşmesini sağlıyor.

Yurtdışında üniversite eğitimi almanın inceliklerini bilen, donanımlı, tecrübeli bir ekiple öğrencileri kendilerine uygun alternatiflere yönlendiren STEB, yurtdışında üniversite okumaya gönderdiği binlerce öğrencisinin başarılarıyla gururlanıyor.

Ülkemizde üniversitelerin eğitim standartları yükseltilmeye çalışılsa da pek çok öğrencinin hedefi yurtdışında üniversite okuyabilmek.

Bilgiye erişimin kolaylaşması, üniversite sınavlarında rekabetin artması, öğrencinin istediği değil yerleştirildiği bölümde okumak durumunda kalması, özel üniversitelerin maliyetlerinin yurtdışındaki üniversitelerle yarışır durumda olması, yurtdışında üniversitelerden mezun olan öğrencinin daha rahat iş bulması gibi pek çok nedenden dolayı her yıl binlerce öğrenci yurtdışında üniversite okumak için girişimlerde bulunmakta.

Yurtdışında üniversite okumanın, öğrencilerin gelecekleri için pek çok artısı olduğunu fark eden aileler de çocuklarının bu yönde desteklemekte.

Peki ya yurtdışında üniversite okumanın artıları neler diye sorarsanız, size şöyle bir kısa liste sunabiliriz;

 Yurtdışında Üniversite Okumanın Artıları Eğitim Alanındaki Artıları:

Öğrenci herhangi bir sınava girmeden kendi seçtiği bölümde okuma imkanı bulur.

Yurtdışında üniversite okuyarak akademik araştırma yapabilecek seviyede yabancı dil öğrenir.

Türkiye’deki özel okul maliyetlerine yaklaşık bütçelerle dünyada kabul gören üniversitelerde eğitim görebilir.

Avrupa’da bir üniversite tercih etmesi durumunda 3 yılda üniversiteden mezun olur.

Öğrenci İngilizce eğitim veren bir okulda İngilizceyi ileri seviyede öğrenirken, farklı milletlerden dostluklar kurarak ikinci bir yabancı dil öğrenmenin de temellerini atar.

İş Hayatındaki Artıları:

Öğrenci severek okuyacağı bir bölüm seçip, mezun olduğunda mesleğini de severek yapar.

Yurtdışında üniversite okurken farklı kültürlerden kişilerle uzun yıllar geçireceğinden dolayı dünyaya bakışı, vizyonu ve perspektifi gelişir.

Bu da iş hayatında önyargıları kaldırır, olayları farklı bakış açılarından ele alma imkanı sağlar.

Öğrenci eğitim aldığı hocalar, arkadaş ve sosyal çevre vasıtasıyla geniş bir networke sahip olur. Bu da ilerleyen dönemde yurtdışında üniversite eğitimine artı olarak staj yapma, yüksek lisans/doktoraya devam etme ve iş bulma aşamalarında önemli rol oynar.

Öğrenci büyük bir rekabetin olduğu iş hayatında bir adım öne çıkar. İş bulması kolaylaşır.

Öğrenci yüksek lisans ve doktorasına devam ederek yurtdışında kalmaya devam edebilir, iş bulabilir ve hayatını istediği ülkede kurabilir.

Öğrenci çok uluslu, küresel şirketlerin etik değerlerini ve çalışma standartlarını, yurtdışında üniversite okumaya devam ederken öğrenme ve gözlemleme şansı yakalar.

Kişisel Gelişim Alanında Artıları:

Yurtdışında üniversite eğitimi alan öğrenci düşük maliyetlerle pek çok ülkeyi gezme şansı yakalar, kültürel olarak zenginleşir.

Avrupa’da eğitim alması durumunda üniversiteden 3 yılda mezun olur.

Yaşıtlarından 1 yıl önce iş hayatına başlamak ya da yüksek eğitimine devam etmek için büyük bir avantaj sağlar.

Yurtdışında üniversite okuyan öğrenci, başka bir ülkede uzun yıllar geçireceğinden dolayı özgüveni artar, sorumluluk duygusu gelişir.

Çeşitli milletlerden yurtdışında üniversite okumaya gelmiş diğer öğrencilerle hayat boyu sürecek dostluklar kurar.

Dünyaya bakışı, vizyonu ve perspektifi genişler.

Yurtdışında üniversite eğitimi konusunda en doğru seçimi yapabilmek için, gideceğiniz ülkedeki eğitim sisteminiz doğru bilmeniz ve bu bilgiler ışığında karar vermeniz gerekmektedir.

Öncelikle bilmeniz gereken nokta;

Yurtdışında üniversiteler Türkiye’deki gibi “Devlet Üniversiteleri” ve “Özel Üniversiteler” olarak 2’ye ayrılmaktadır.

İngiltere, Avustralya, Kanada ve Almanya’daki üniversitelerin hemen hemen hepsi devlet üniversitesidir. Amerika’da ise özel üniversite ve kolejlerin sayısı epey fazladır.

Devlet Üniversiteleri: Devlet Üniversiteleri özel üniversitelere göre daha düşük maliyetlidir.

Yurtdışındaki devlet üniversitelerinin maliyetleri, Türkiye’deki özel üniversitelerin maliyetlerinden çok daha düşüktür ve eğitim kalitesi çok yüksektir.

Devlet üniversiteleri uluslararası camiayı etkileyecek kapasitede araştırmalar yapmakta ve bu araştırmaların ödeneklerini devletten almaktadır.

Amerika’da bir devlet üniversitesi seçmek isteyen öğrencilerin karşılaşacağı en büyük dezavantaj, devlet üniversitelerinin kabul sırasında kendi öğrencilerine öncelik tanımasıdır.

İngiltere’de bu durum ABD’de olduğu gibi bir dezavantaj değildir.

İngiltere’de üniversite içerisindeki çok kültürlülüğü artırmak adına yabancı öğrencilere gösterdikleri başarılar doğrultusunda öncelik tanınmaktadır.

Özel Üniversiteler ve Kolejler: Amerika’da çok sayıda özel üniversite ve kolej bulunmaktadır.

İngiltere’de sadece 2 özel üniversite bulunurken ABD’de her eyalette hemen hemen 4-5 kolej ve özel üniversite bulunmaktadır.

Kanada ve Avustralya’da da durum İngiltere ile aynıdır.

Bu iki ülkede de az sayıda özel üniversite ve kolej vardır.

Özel üniversiteler program çeşitliliği açısından çok zengin değildir fakat açtıkları tüm programlarda uzmanlaşmaya gitmişlerdir.

Özel üniversitelerin giriş koşulları devlet üniversitelerinden daha kolay fakat maliyetleri daha yüksektir.

Özel üniversitelerinin kabul koşullarının kolay olması kimi zaman dezavantajlara yol açmaktadır. Örneğin ülkemizde kimi kolej ve özel üniversitelere YÖK tarafından denklik verilmemektedir. Bu sebeple özel üniversite tercih edecek olanların tizi bir çalışma yürütmesi ve doğru danışmanlık firmalarıyla çalışması gerekmektedir.

STEB olarak yılların deneyimini, doğru bağlantılarla bir araya getirerek öğrencilerimize kendileri için en uygun ve en doğru kararları aldırmaya çalışmaktayız.

Dip not olarak ekleyebiliriz ki; Harvard, Yale ve MIT gibi dünyanın en iyi üniversitelerinin önemli bir kısmı özel üniversite statüsündedir. Bu üniversiteler dünya çapında başarılarını ispatlamış kurumlardır.

Bu üniversitelerden daha küçük çaplı olan fakat başarı bakımından onları aratmayacak düzeyde kaliteli eğitim sunan, uygun ücretli ve YÖK denkliğine sahip özel üniversite ve kolejler de bulunmaktadır.

Bu üniversiteler danışmanlarınız tarafından sizlere sunulacaktır.

Gerçekçi Hedefler Koyun!

Yurtdışında üniversite eğitimi alabileceğiniz pek çok üniversite ve eğitim kurumu bulunmaktadır.

Amerika’da yaklaşık 3000, İngiltere’de 100, Kanada’da 70, Avustralya’da 50 civarında üniversite ve kolejde eğitim almak mümkündür.

Amacınız bu seçenekler arasından kendinize en uygun olanı seçmek olmalıdır.

Yurtdışında üniversite seçimlerinizi yaparken; ilgi alanlarınız, ihtiyaçlarınız ve bütçenize uygun seçenekleri listeleyerek, gerçekçi seçimler yapmanızı öneririz.

Yurtdışındaki üniversitelerin çoğu öğrenci seçimlerini titizlikle yapar. Özellikle dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk sıralarda yer alanlar seçimlerinde oldukça detaycı davranmaktadır. Amaçları dünyanın en iyi ve en zeki öğrencilerini tek çatı altında toplamak olan üniversiteler yıllık çok kısıtlı kontenjanlarla öğrenci kabul etmektedir.

Amerika’daki Harvard, MIT, Yale, UC-Berkeley, UCLA;

İngiltere’deki Cambridge, Oxford, London School of Economics, London Business School;

Kanada’daki Victoria, Toronto ve Mc Gill üniversiteleri bunlara örnektir.

Her yıl dünyanın dört bir yanından yurtdışında üniversite okumak isteyen on binlerce öğrenci tarafından yapılan başvuru arasından çok az bir kısım bu üniversitelere kabul edilir.

Bu nedenle çok başarılı eğitim hayatı olmayan öğrencilerin bu üniversitelere başvuru yapıp, zaman kaybetmemeleri tavsiye edilir.

Unutmayın ki amacınız kendi ilgi alanınıza, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize en uygun ve en faydalı seçimi yapmak olmalıdır.

Dünyanın En İyi Üniversitelerine Başvuru Yapmak İsteyenler İçin “Dünyanın En İyi 100 Üniversitesi” sıralamasına giren eğitim kurumlarına başvurabilmek için lise diplomanızın not ortalaması 5’li sistemde en az 4,5 olmalıdır.

Lise not ortalaması yeterli olmayan öğrenciler, bu üniversitelere başvurmak istiyorlarsa mutlaka A-level, SAT gibi İngiliz ya da Amerikan öğrencilerinin hazırlandığı üniversite sınavların kurslarına gitmeli ve bu kurslarda başarılı olmalıdırlar.

Bu sınavları geçmeleri durumda, en iyi üniversitelere not ortalamalarına bakılmaksızın girebilirler.

İngiltere ve Avustralya’nın en iyi üniversitelerinde eğitim alabilmek için “Foundation-Hazırlık” eğitimi de önemli bir geçiş programı olmaktadır.

Özellikle İngiltere’nin pek çok üniversitesi hazırlık programında başarılı olan öğrencileri, lise ders ortalamasına bakmadan üniversitelerine kabul etmektedir.

Kanada üniversitelerine giriş için herhangi bir hazırlık eğitimi zorunlu olmasa da, Kanada’nın iyi üniversitelerine giriş çok zor olduğu için öğrencilerin 6 veya 9 ay süren hazırlık programlarına katılmaları tavsiye edilir.

Özellikle Vancouver’da bulunan Columbia College, University of British Columbia, Victoria ya da Simon Fraser üniversitelerine hazırlık eğitimi ve başarılı öğrencilere geçiş garantisi vermektedir.

Yurtdışındaki iyi üniversitelere giriş için bir diğer pratik yol ise, lise eğitiminin en az son yılını yurtdışında yapmaktır.

Eğer lise eğitiminizi yurtdışında tamamlarsanız daha kolay bir şekilde üniversitelere giriş yapabilirsiniz.

Örneğin;

Kanada’da Bodwell College,

İngiltere’de Queens Ethelburgh College, St Michael’s College,

Amerika’da Seattle Central Community College,

Avustralya’da Taylors College’de lise eğitimini tamamlayan öğrenciler adı geçen ülkelerin en iyi üniversitelerine geçiş yapabilirler.

Yurtdışında Lisans Dereceleri ve Karşılıkları Unvan Kısaltması

BA – Bachelor of Arts

BSc – Bachelor of Science

BSc (Econ) – Bachelor of Science (Economics)

BEng – Bachelor of Engineering

LLB – Bachelor of Laws

MB – Bachelor of Medicine

BS – Bachelor of Surgery


Yurtdışında Üniversite Okuyabilmek İçin Şartlar ve Kabul Koşulları:

Yurtdışında üniversite okumanın faydalarını kısaca aktarabildiysek, yurtdışında üniversite okunabilecek ülkelerden de bahsetmeye başlayabiliriz.
Türkiye’den giden öğrencilerin ilk tercih ettikleri ülkeler başta İngiltere olmak üzere, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Avrupa ülkeleridir.

Bu ülkelerde üniversite okumak için sınava girmek gerekmez fakat her ülkenin ve her üniversitenin kendi kabul şartları ve standartları bulunmaktadır.

Öğrenciler çeşitli şekillerde yurtdışında üniversite eğitimi görmeye başlayabilir.

Kimi zaman şartlı kabul alırlar, kimi zaman direk bölüme kabul edilirler, kimi zamanda dil eğitimi ya da foundation eğitimin ardından seçtikleri bölümde eğitimlerine başlarlar.

You don't have permission to register
WhatsApp'tan Yaz!