AP, yani Advanced Placement, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da lise öğrencilerine üniversite düzeyinde eğitim veren bir programdır. College Board tarafından oluşturulan bu sistem, öğrencilerin AP sınavlarında yüksek puanlar elde ederek Amerikan kolejleri ve üniversitelerinden yerleştirme hakkı ve ders kredisi kazanmalarını sağlar. Bu sayede öğrenciler, üniversite hayatına daha avantajlı bir başlangıç yapma imkanı elde ederler. AP müfredatları, alanında uzman eğitimciler tarafından geliştirilir ve bir eğitim kurumunun AP müfredatında yeterli olduğu, Üniversite Kurulu tarafından onaylanır.
Ford Vakfı, II. Dünya Savaşı sonrasında eğitim kurumlarını desteklemek amacıyla bir fon oluşturdu. Bu fon daha sonra Kenyon Planı olarak adlandırıldı ve Gordon Chalmes tarafından Ohio’daki Kenyon College'da başlatıldı. İlk çalışmalar, Lawrenceville Okulu, Philips Akademisi ve Phillips Exeter Akademisi gibi hazırlık okullarında gerçekleştirildi. Harvard, Yale ve Princeton gibi üniversiteler de bu çalışmalara katıldı. AP programı, 1955 yılından beri New York'ta College Board tarafından yürütülmektedir.
Birçok lise, AP dersleri sunmaktadır. College Board, evde okuyan öğrencilere ve AP dersi verilmeyen okullardan gelen öğrencilere de AP sınavlarına katılma fırsatı tanır. Üniversiteler, AP almış öğrencileri akademik olarak hazır ve niyetli bireyler olarak değerlendirir; bu nedenle AP sahibi öğrencilerin, ABD, Kanada ve İngiltere'deki en iyi üniversitelerden kabul alma oranları oldukça yüksektir.
AP sınavları, her yıl Mayıs ayında yapılır ve sınav başvuruları Şubat ayında alınır. Her dersin sınavı ayrı bir oturumda gerçekleştirilir. AP sınavları 1 ile 5 arasında puanlanır ve 3 ve üzeri notlar geçer kabul edilir. Puanlar şu şekilde kategorize edilir:
Bazı kolejler, öğrencilerinin giriş derslerinden muaf tutulabilmesi için AP test sonuçlarını isteyebilir. Ayrıca, College Board 2011 yılından itibaren sınavlarda puanlama sistemini değiştirmiş ve yanlış cevaplar için artık puan kırılmamaktadır. 2013 yılından itibaren sınav sonuçları College Board'ın internet sitesi üzerinden açıklanmaktadır. Öğrenciler, sınava girdikleri yıl aldıkları öğrenci numarasıyla sınav sonuçlarına ulaşabilirler.
AP sınavına katılarak, öğrenciler:
Ülkemizde Koç ve Sabancı gibi kurumlar, yüksek AP derecelerine sahip öğrencilere burs sağlamaktadır. Ayrıca, AP derslerine katılmak, sınav için zorunlu değildir; öğrenciler kendi başlarına da sınav için hazırlık yapabilirler.